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Below is a list of frequently asked questions regarding “lab only” follow back reporting of cancer cases to 
the Maryland Cancer Registry (MCR).  “Lab only” tumors are those reported to the MCR only by a 
laboratory and not by any other hospital, radiation facility, or physician. 
 

1. Question:  If a pathology laboratory reports a newly diagnosed reportable tumor to the 
MCR, is it necessary for the physician to report the same case to the MCR?  

  

Answer:  Maryland law states that “…each physician who has care of or has diagnosed cancer or 
a central nervous system tumor for a non-hospitalized patient not otherwise reported 
shall…submit a cancer report to the Secretary”   

https://phpa.health.maryland.gov/cancer/Documents/1-Health_General_18-203-18-
204.pdf 
Furthermore, Maryland law states that a cancer report consists of demographic information, 
initial histology, initial treatment, and the extent of disease (by the end of the first 
hospitalization).  Because a laboratory report only provides the Maryland Cancer Registry (MCR) 
with a histology, primary site, and very limited demographics, the MCR still needs race, county 
of residence, disease stage, and treatment information on the cases.  To obtain this additional 
information, the MCR sends letters to physicians who ordered the lab test on non-hospitalized 
patients with cancer reported by a lab.  The physician receiving the letters may either 1) reply to 
the MCR’s request for information on cases where the MCR only has information from a lab, or 
2) choose to become a reporter to the MCR and report these cases directly.   

 
 

2. Question:  Do physician offices get reimbursed for the time it takes to report these 
cases. 
 
Answer:  No.  The MCR does not pay any reporting facility to submit cases. 
 

3. Question:  What are the HIPAA guidelines that cover reporting patient information to 
the MCR and where can this information be located? 
 
The Maryland Cancer Registry is a “public health authority”, as defined by the Health Insurance 
Portablity and Accountability Act of 1996 (HIPAA).  Federal regulations [see 45 C.F.R. 
§164.512(a), (b), and (d) and §160.203(c)] authorize disclosure without patient consent in a 
number of circumstances, including the following: 

https://phpa.health.maryland.gov/cancer/Documents/1-Health_General_18-203-18-204.pdf
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Disclosure is permitted to a public health authority authorized by law to access 
information to prevent/control disease, injury, disability, e.g., disease reporting, vital 
statistics reporting, public health surveillance, public health investigations, public health 
interventions and partner notification. 
 

The Maryland Cancer Registry is a public health authority, cancer reporting and surveillance is 
required by state law, and the MCR is not performing such function on behalf of the covered 
entity, it is not necessary to complete a business associate’s agreement before providing the 
MCR, or entities officially acting on the MCR’s behalf, with the requested personally identifiable 
information.  The requested information is needed to conduct public health surveillance and will 
be re-disclosed only upon approval by the Maryland Department of Health Institutional Review 
Board. 
 
For a copy of the HIPPA guidelines go to: 
https://phpa.health.maryland.gov/cancer/Documents/HIPAA_Information.pdf 
 

4. Question:  Where is the law stating that physicians have to report? 
 
For a copy of the law and regulations go to: 
https://phpa.health.maryland.gov/cancer/pages/mcr_regs.aspx 
 

5. Question:  I have never received these forms before.  Why am I receiving them now? 
 
The MCR began conducting follow back on “laboratory only” cases (that is, tumors only reported 
by laboratories) in 2009.  If you have not received follow back request forms recently, all of your 
patients must have been reported to the MCR by a facility other than the laboratory. 
 

6. Question:  I did not treat this patient and/or I have no information, what do I do? 
 
Fill out any information you do have.  If you know who treated the patient for cancer, please 
write that information on the form and return it via fax to the MCR at 240-833-4111.  If you 
have no information at all, please also note that on the form and fax it back to the MCR. 
 

7. Question:  How can I make sure I do not receive these forms? 
 
To make sure you do not receive these forms, you can take an active part in the reporting of 
cancer by becoming a reporter.  By becoming an active reporter, you will let us know when you 

https://phpa.health.maryland.gov/cancer/Documents/HIPAA_Information.pdf
https://phpa.health.maryland.gov/cancer/pages/mcr_regs.aspx
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have diagnosed or treated a cancer patient. Contact the MCR technical help line Myriddian:  1-
866-986-6575 or 410-344-2851 to become a reporter or for more information. 
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