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On May 16, 2024, Maryland Governor Wes Moore signed House Bill 1125/SB0999 (the 
“CNA Bill”) into law.  The CNA Bill is attached for reference.  Importantly, please note that the 
CNA Bill will not go into effect until October 1, 2025.   

 
The Maryland Board of Nursing (the “Board”) has developed this document to prepare 

future applicants, current certified nursing assistants (“CNA”) and geriatric nursing assistants 
(“GNA”), training programs, employers, and the public for the implementation of this bill.  The 
Board, in consultation with relevant stakeholders, will be adopting regulations to implement the 
CNA Bill.  The Board will update this document as needed to add or clarify information. 
   

GENERAL QUESTIONS 
 
1. When does the CNA Bill go into effect? 
 
October 1, 2025.   

 
2.  Can you provide a general overview of the CNA Bill? 
 
The CNA Bill creates two types of CNA:  CNA-I and CNA-II.  “CNA-I” is the new name for what 
is currently called a CNA/GNA.  “CNA-II” is the new name for what is currently called a CNA.  
All current “categories” of CNA, including GNA, School Health, Home Health, and Developmental 
Disabilities, will no longer exist.   
 
Effective October 1, 2025, an applicant for certification as a CNA can only apply for certification as 
a CNA-I.  Applicants will not be able to apply for certification as a CNA-II.  Only individuals who 
hold a CNA certificate as of September 30, 2025, can be certified as a CNA-II.   
 
In order to be certified as a CNA-I, an applicant must: (1) complete a Board-approved nursing 
assistant training program or acute care nursing assistant training program that meets the acute care 
nursing assistant curriculum approved by the Board; and (2) pass the Board-approved nursing 
assistant competency evaluation.  A nursing assistant training program and competency evaluation 
must meet the requirements of federal law in order to be approved by the Board.  (See FAQ # 13 
regarding applicable federal law.)  
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3. What is the practical difference between a CNA-I and CNA-II? 
 
A CNA-I (or current CNA/GNA) can work in any practice setting, including a nursing facility or 
skilled nursing facility (i.e. long-term care).  A CNA-II (or current CNA) cannot work in a nursing 
facility or skilled nursing facility (i.e. long-term care) but can work in any other practice setting.   
 
4.  Is the “nursing assistant competency evaluation” referred to in the CNA Bill the same as 
what is currently called the GNA-CE? 
 
Yes.  The nursing assistant competency evaluation is the examination approved by the Board that 
meets the requirements under federal law.  The current Board-approved examination is the NNAAP 
Nurse Aide Examination offered by Credentia.   
 
Federal law permits the Board to approve more than one nursing assistant competency evaluation, 
so long as the examination meets the requirements under federal law.  Due to current shortages in 
available testing dates for the NNAAP, at its October 23, 2024 meeting, the Board approved 
Headmaster as an additional vendor to administer a competency examination that meets federal 
requirements.  The Board’s goal is to increase testing capacity in Maryland to meet the demand for 
new CNA-I (or current CNA/GNA).  
 
5.  What are the requirements under federal law referenced in the CNA Bill?  
 
Federal law prohibits nursing facilities and skilled nursing facilities from using individuals as 
“nurse aides” (the federal term for nursing assistant) if the individuals have not successfully 
completed a “nurse aide” training and competency evaluation program or competency evaluation 
program approved by the State.  Federal law sets the requirements for State approval of “nurse aide” 
training and competency evaluation programs.  See 42 CFR § 483.151 – 154 (attached).  
 

QUESTIONS CONCERNING CERTIFICATE HOLDERS 

 
6.  I am currently certified as a CNA/GNA.  What will happen to my certificate on October 1, 
2025?  How will this affect me? 
 
The Board’s Information Technology (“IT”) system will administratively change the title on your 
certificate from “Certified Nursing Assistant” to “Certified Nursing Assistant-I,” and you will no 
longer have a separate GNA designation. Your certificate number will not change.  As long as your 
CNA-I certificate is active, you will continue to be able to practice in any practice setting, including 
long-term care.   
 
7.  I am currently certified as a CNA.  What will happen to my certificate on October 1, 2025?  
How will this affect me?  
 
The Board’s IT system will administratively change the title on your certificate from “Certified 
Nursing Assistant” to “Certified Nursing Assistant-II.”  Your certificate number will not change.  

https://credentia.com/test-takers/maryland/
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As long as your CNA-II certificate is active, you will be able to continue practice as a CNA (but 
will still be unable to practice in the long-term care setting). 
  
8. I am currently certified as a CNA with a designation in School Health, Home Health, or 
Developmental Disabilities.  What will happen to my certificate on October 1, 2025?  How will 
this affect me?  
 
Effective October 1, 2025, the Board’s IT system will administratively change the title on your 
certificate from “Certified Nursing Assistant” to “Certified Nursing Assistant-II,” and you will no 
longer have a School Health, Home Health, or Developmental Disabilities designation.  This change 
does not affect your ability to practice in the school health, home health, or developmental 
disabilities setting, because CNA-IIs are able to practice in any setting except long-term care.   
 
9.  I am currently certified as a CNA/GNA with additional certification as a certified medicine 
aide (“CMA”).  What will happen to my certificate and certification on October 1, 2025?  
How will this affect me? 
 
Effective October 1, 2025, the Board’s IT system will administratively change the title on your 
certificate from “Certified Nursing Assistant” to “Certified Nursing Assistant-I,” and you will no 
longer have a separate GNA designation.  Your certificate number will not change.  Nothing will 
happen to your CMA certification; it will remain separate from your CNA certificate.   
 
10.  If, after October 1, 2025, I hold a CNA-II certificate, and I wish to become a CNA-I so I 
can work in long-term care, what do I do?  
 
You must successfully complete a Board-approved nursing assistant training program and pass the 
Board-approved nursing assistant competency evaluation. (Note that the CNA Bill requires you to 
complete a nursing assistant training program, not an acute care nursing assistant training 
program.)  You will then be required to submit to the Board an application on the form that the 
Board requires.   
 
11.  I want to apply for CNA certification in the future, but I do not wish to work in long-term 
care.  Do I still have to take the nursing assistant competency evaluation?  
 
Yes.  After October 1, 2025, all applicants for CNA certification must take the nursing assistant 
competency evaluation.   
 
12.  What will be the renewal requirements for a CNA-I or CNA-II?  
 
All CNA renewal applicants must have completed 16 hours of active CNA practice within the 2-
year period immediately preceding the date of expiration.  If a CNA has not completed 16 hours of 
active CNA practice within the 2-year period immediately preceding the date of expiration, the 
CNA must successfully complete a nursing assistant training program, or the nursing assistant 
competency evaluation as set forth in regulations to be adopted by the Board.  (Note that the CNA 
Bill requires completion of a nursing assistant training program, not an acute care nursing assistant 



 
 

 
 

 

training program.)  The Board will be working on these regulations with stakeholders and will 
update these FAQs in the future. 
 

QUESTIONS CONCERNING NURSING ASSISTANT TRAINING PROGRAMS 
 
13.  How does the CNA Bill affect nursing assistant training programs?  
The CNA Bill redefines an “approved nursing assistant training program” as a course of training 
that meets the requirements under State and federal law and is approved by the Board.  The federal 
requirements for nursing assistant training programs are set forth in 42 CFR § 483.151-152 
(attached).   Accordingly, all nursing assistant training programs must meet the requirements under 
federal law and the Board’s regulations in order to be approved by the Board.   
 
14.  I operate a CNA only training program.  What do I need to do?   
 
It is strongly recommended that all CNA-only programs (i.e. programs that are not CNA/GNA 
programs) begin taking the necessary steps to comply with federal law as soon as possible.  It is also 
strongly recommended that all CNA-only programs resubmit their programs for approval at least 
120 days or no later than May 31, 2024,  before October 1, 2025.  After October 1, 2025, the Board 
will be unable to certify any applicant who attended a CNA-only program, because as of the 
effective date of the CNA Bill, all applicants must have attended a program that meets the 
requirements under federal law.  
 
15.  What is an acute care nursing assistant training program?  
 
An acute care nursing assistant training program is a course of training that meets the acute care 
nursing assistant curriculum approved by the Board.  An individual who completes an acute care 
nursing assistant training program is eligible to sit for the Board-approved nursing assistant 
competency evaluation. 
  

QUESTIONS CONCERNING NURSING STUDENTS 
 
 
16.  I am a student enrolled in an accredited nursing education program.  Do I need to be 
certified in order to perform nursing assistant tasks? 
 
Currently, a student enrolled in an accredited nursing education program may perform nursing 
assistant tasks while practicing under the direct supervision of qualified faculty or preceptors.  
Effective October 1, 2025, a student who is enrolled in an accredited nursing education program 
may also perform nursing assistant tasks after successfully completing a portion of the nursing 
education program that the Board determines meets the requirements of an approved CNA training 
program.   
 
Note that these exceptions only apply to students who are enrolled in an accredited nursing 
education program.  Upon graduation from an accredited nursing education program, the graduate 
must apply for CNA-I certification in order to continue performing nursing assistant tasks.   
 



 
 

 
 

 

17.  I completed the portion of a nursing education program that has been deemed by the 
Board to meet the requirements of a nursing assistant training program, and I want to apply 
for CNA certification.  Do I still need to take the nursing assistant competency evaluation? 
Yes.  Once effective, the CNA Bill requires all applicants for CNA certification to take the 
competency evaluation. 
   

QUESTIONS CONCERNING EMPLOYERS OF CNAs 
 

18.  What are my obligations as an employer of CNAs? 
 
The Nurse Practice Act requires the following: “Any additional clinical practice skills specific to a 
setting of practice shall be taught in that setting as a part of the employment training process in that 
setting.”   Health Occ. § 8-6A-14(d). 
 
 


